Retket

Su 18.9. Syyspatikka. Syksyn patikka Hyyppärä-Kultalähteen luontopolulla sunnuntaina 18.9. Lähtö Salon torilta klo 10 kimppakyydeillä.

Luontopolku (kokonaispituus noin 2,7 km) kulkee vuoristoratamaista metsäpolkuverkkoa pitkin Hyyppärän harjulla, välillä nousten jyrkkien harjukumpujen päälle ja sieltä laskeutuen suppakuoppien pohjalle. Hyyppärän harjun ja Kultalähteen luonnonsuojelualue kuuluu Natura 2000-verkostoon. Harjualue on kolmannen Salpausselän reuna-aluetta, jossa on jääkauden sulamisvaiheen aikaisia muodostumia, kuten selänteitä, harjukumpuja, suppakuoppia, moreeniharjanteita, tasaisia deltoja ja kallioalueita. Harjualueella sijaitsee myös yksi Varsinais-Suomen korkeimmista kohdista, joka on 140 metriä merenpinnan yläpuolella. Polun pohjoisreunalla on mahdollista tutustua kauniiseen ja mystiseen Kultalähteeseen, jossa voi tuntea alueella vallitsevan rauhan ja hiljaisuuden. Kultalähde on yksi Etelä-Suomen merkittävimmistä lähteistä ja se on joitakin satoja neliömetrejä laaja, noin 2-3 metriä syvä ja kirkasvetinen. Erityisen tärkeää on huomioida, että Kultalähteen rannat ovat erittäin herkkiä kulumiselle ja siellä esiintyy mm. uhanalaisia ja vähälukuisia kasveja. Tästä syystä lähdettä ei tule kiertää sen rantoja myöten. Lisäksi kalastus lähteellä on ehdottomasti kielletty. (Lähde: salo.fi Retkeilykohteet)

Su 2.10. Syysretki kotiseudulla. Syysretki kotiseudulla Viitannummella sunnuntaina 2.10.. Lähtö Salon torilta klo 10 kimppakyydeillä.

Viitannummenpuistoon on toteutettu vuoden 2021 aikana uusi ulkoilureitti. Uuden reitin pituus on n. 670 metriä. Kyseinen reitti alkaa Reikäkirveenkadun päästä ja mahdollistaa kulkemisen Halikonlahden rantaan ilman, että tarvitsee kulkea asuinalueen poikki. Alueella ei ole varattu erikseen tilaa autojen pysäköinnille, mutta auton voi jättää esim. Viitankruunun muinaispolun P-paikalle (Merikulmantie 259), josta on matkaa noin 650 metriä Reikäkirveenkadun päähän.

Asukasyhdistyksen Viitanpoluksi nimeämä reitti on alueen topografian vuoksi profiililtaan melko vaihteleva sisältäen muutamia jyrkempiä nousuja ja laskuja Tämän vuoksi reitti ei ole esteetön. Reitin erikoisuutena on n. 90 metriä pitkä puurakenteinen silta, jolla ylitetään erittäin kivikkoinen osuus.

Viitannummenpuiston pohjoisrannalla on jo pidempään sijainnut massiivisesta lehtikuusesta valmistettu lintujen tarkkailulaituri. Sopivasti maastossa polveilevaa Viitanpolkua pitkin tarkkailulaiturille pääsee kätevästi ja luo kävijälleen aivan uudenlaisen näkökulman Halikonlahden etenkin keväiseen vilkkaaseen ”lintumaailmaan”. (Lähde: salo.fi Retkeilykohteet)